NL
EN
DE
Zwijnen in de Dordogne

Zwijnerij

In heel Frankrijk is de zwijnenpopulatie de afgelopen jaren explosief gegroeid. Van “les bêtes noires” zoals de Fransen zeggen, zijn er op dit moment al 2 miljoen en hun aantal blijft maar stijgen. Je vindt ze niet alleen in de bossen, in de buitenwijken van sommige steden zijn ze al een normale verschijning geworden. Brutaal vreten ze de moestuintjes kaal. Er zijn meerdere redenen voor de enorme aantallen. Overal in het land is maïs aangeplant en dat vinden de wilde zwijnen het lekkerste van alles. Ongestoord gaan ze hun gang in de maïsvelden. Ze zijn intelligent genoeg om de buitenste maïs van een veld te laten staan, zodoende vallen ze niet op. De dieren hoeven geen enkele moeite meer te doen voor een goede maaltijd, dus houden ze voldoende tijd over voor hun paringsrituelen wat het aantal geboortes doet stijgen. Ook de warme lentes van de laatste jaren zitten er voor iets tussen, de vrouwtjes zijn vruchtbaarder dan ooit. Daarnaast worden steeds meer gebieden afgesloten als particulier bezit, iets waar de zwijnenfamilies wel van houden. De dappere Franse jagers doen hun uiterste best en schieten er een half miljoen per jaar af. Dat is nog altijd een véél kleiner aantal dan er jaarlijks geboren worden. Geschat wordt dat de populatie binnen 3 tot 4 jaar weer zal zijn verdubbeld!

Het grote probleem is niet de schade die ze aanrichten, hoewel dat voor individuele boeren dramatisch kan zijn. Het allergrootste probleem is de verkeersveiligheid. Van de 40.000 verkeersongelukken die in Frankrijk gebeuren, wordt 60% veroorzaakt door overstekend wild. Geloof me, wanneer u tegen een volwassen zwijn rijdt, is dat ernstiger dan tegen een betonnen muur. Vandaar dat ik op de weggetjes rond Saint-Pompon altijd goed oppas en nooit hard rijd. Vooral in de ochtend- en avondschemer is het gevaarlijk op de weg. Niet alleen om de zwijnen, ook om de reeën.

Norbert Koreman is uitgever van culinaire boeken en tijdschriften (zie www.saisonnier.net ) en woont in de Périgord, in het dorpje met de bizarre naam Saint-Pompon. Vanuit dat dorpje houdt hij u op de hoogte van uiteenlopende zaken.
Een groot aantal Franse belevenissen heeft Norbert samengevat in het luxe boek “Groeten uit de Périgord”. U leest alles over dit boek op het blog va Norbert, Saintpompon-blog .