NL
EN
DE
Cité des Civilisations du Vin

Nieuwe bezienswaardigheid in Bordeaux: Cité des Civilisations du Vin 

Aquitaine, de regio waaronder de Dordogne valt, krijgt in 2016 een nieuwe internationale bezienswaardigheid: de Cité des Civilisations du Vin in Bordeaux. De bouw is al begonnen van het centrum dat alle facetten gaat behandelen van de wijnindustrie, niet alleen in eigen gebied maar op wereldniveau. Zo zullen bijvoorbeeld de verschillen tussen de wereldwijngaarden worden belicht, wijn en kunst, en wijn en levenskunst. Het gebouw is naar spectaculair ontwerp van de Franse architecten Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van bureau X-TU. Het krijgt een zwierige draai, als walsende wijn.

Het Cité des Civilisations du Vin is een volgende stap in de huidige ontwikkeling van Bordeaux. Onder burgemeester Alain Juppé zijn de laatste jaren indrukwekkende vernieuwingen doorgevoerd, zijn geruisloze ‘tramways’ aangelegd zodat de hele stad is ontsloten, is de kade langs de Garonne prachtig vernieuwd: nu een riante wandeling langs de rivier van ruim vier kilometer lang. Juppé begreep dat zijn stad aan de weg moest timmeren om het wereldimage te kunnen handhaven.

‘En ook was er voor zo’n bekende stad voor toeristen ter plekke eigenlijk weinig te doen’, zegt Florent Fatin, woordvoerder voor de Cité des Civilisations du Vin. Bordeaux heeft jaarlijks vijf miljoen bezoekers, tachtig procent ervan is toerist. ‘De Cité des Civilisations du Vin verwacht 425-duizend bezoekers per jaar. Doel van het gebouw is, ook door het bijzondere ontwerp, mensen te trekken zoals het Guggenheim Museum dat in Bilbao heeft gedaan’. Het gebouw wordt, net zoals het Spaanse Guggenheim, 55 meter hoog en krijgt een galerij waar vandaan bezoekers met verrekijkers aan de horizon Margaux en Pauillac kunnen zien. Het wordt een locatie waar bruidsparen kunnen trouwen.

De wijk waar het centrum komt, Chartrons/Bacalan naast de nieuwe brug, wordt grondig gerenoveerd en zal van een verouderd kwartier met een niet al te beste naam een ‘chique wijk’ moeten worden. Stadsvernieuwing dankzij de wijn.

 

www.citedescivilisationsduvin.com