NL
EN
DE
Chateau La Tour de By

Chateau La Tour de By
Helemaal in de kop van het gebied, in de ‘Médoc à l’Extrême’ ligt Chateau La Tour de By. Het landhuis is gebouwd in 1876, de wijn valt onder de AOC Médoc. Het is een werkelijk prachtige plek: op een vijftien meter hoge glooiing in het landschap, op tweehonderd meter van de monding van de Gironde die achter de bomen tijdens ons bezoek schittert in laat zomerlicht. Het is de riviermonding die je ziet, maar de oceaan vlakbij is duidelijk te voelen. Zoals de ‘Atlantique’ dat kan doen wisselen luchten en licht snel van dreigend donker tot helder blauw, tot gepoederd dromerig. Vlakbij is de ferry-verbinding naar de stad Royan.
Médoc à l’Extrême is de plek die Marc Pagès (1924-2007) vijftig jaar geleden met partners aankocht. Een in Tunesië geboren en getogen Fransman die het land waar hij opgroeide verliet toen Franse bedrijven eind jaren vijftig werden genationaliseerd. Zijn familie had drie generaties in Tunesië gewoond: Marcs grootvader plantte er wijngaarden en olijfbomen. Ondernemerschap zat dus in de genen, en Tunesië onder zijn huid. Hij sprak de taal en zou nog vaak naar het Afrikaanse land terugkeren, om het zijn gezin te laten zien, maar ook om er te jagen op wilde zwijnen.
Begin van het wijntoerisme
Chateau La Tour de By was begin vorige eeuw eigendom van een handelaar uit Parijs. Toen Marc Pagès en partners het domein aankochten was het zo goed als verlaten. Ze bliezen de wijngaarden nieuw leven in, en Marc voorspelde dat ‘wie de wijngaard zag en de wijn ter plekke zou proeven niet alleen vaak een klant zou worden, maar ook een vriend’. Hij opende er een winkel, de eerste daar in zijn soort en het publiek kon er ook, en kan nog steeds, de wijngaarden bezoeken. Tegenwoordig doen zoveel wijnproducenten het zo, maar veertig jaar geleden was dit nieuw, en het begin van het wijntoerisme. Jaarlijks beklimmen bij La Tour de By nu 6000 bezoekers het markante vuurtorentje dat ook op de wijnetiketten staat en dat begin negentiende eeuw werd gebouwd op de ruïne van een oude graanmolen. Chateau de la By is door ‘Best Wine Tourism’ bekroond in de categorie ‘Architecture, Parc et Jardin’. Er is een bewegwijzerde route, een klein museum dat oude werkmethoden laat zien in de wijngaarden van de Médoc en dan wordt er geproefd in de cave, gevolgd door een ‘verticale’ tasting, met vijf of zes soorten van het chateau, en de tweede wijn van hier, La Roque de By. Er is natuurlijk ook een winkel.
Twee neven en de beste oenoloog
De familie is ver gekomen. Marc Pagès had in 1966 professor Emile Peynaud ontmoet en raakte met hem bevriend. Peynaud was volgens Marc ‘de beste oenoloog ter wereld’. Iemand die zei: ‘Ik geloof erg in de kwaliteit van het licht van het gebied van de grands vins’. Het zachte licht van de Gironde, de invloed van het microklimaat tussen riviermonding en oceaan. Samen werkten de vrienden aan constante verbetering van de wijn, in 2003 resulterend in een Cru Bourgeois Supérieur. Niet veel later stapte Marcs kleinzoon Frédéric Le Clerc bij hem in het bedrijf, een minzame ‘polytechnicien’ en ingenieur water- en bosbeheer, opgeleid in Parijs. Helaas zou deze samenwerking maar twee jaar duren. Marc Pagès overleed plotseling in 2007; sindsdien is kleinzoon Frédéric directeur, samen met Marcs andere kleinzoon Benjamin Richer de Forges. Deze twee neven bestieren één van de grootste propriétés van de Médoc: hun wijndomein heeft een omvang van 110 hectare, met 32 werknemers. De familie legde zich toe op een ecologisch verantwoorde pestbestrijding. Twee jaar terug lieten de neven een zestig meter lange opslagplaats bouwen, om energie te besparen half sous-terrain, met ruimte voor een miljoen flessen. Voor hun wijnen gebruiken ze tweederde Cabernet Sauvignon, dertig procent Merlot en vijf procent Petit Verdot. Ruim de helft wordt gekocht door particulieren, tien procent door cavistes en restaurateurs en dertig procent is voor de export. China is een klant.

 

www.la-tour-de-by.com

Chateau La Tour de By
5 Route de la Tour de By
33340 Bégadan