NL
EN
DE
Château Fourcas Dupré

Château Fourcas Dupré

Iets meer naar het zuiden, richting Bordeaux, exploiteren Patrice en Ghislain Pagès op het ‘dak van de Médoc’ Chateau Fourcas Dupré. Met hun wijngaarden zitten ze op het hoogste punt van de streek, 43 meter boven de zeespiegel. Patrice en Ghislain zijn ooms van Frédéric en Benjamin, de wijnmannen van Chateau La Tour de By. All-in the family. De landhuizen van deze wijnproducenten zijn geërfd familiebezit, zoals ook de 46 hectare Fourcas Dupré wijngaarden dat zijn. Hun begin jaren zestig uit Tunesië weerkerende ouders vonden het gebied na eerst  in de Gers en bij Armagnac te hebben gekeken. Ook dichterbij Bordeaux, en in Saint Emillion richting Dordogne. ‘Maar daar was alles al klaar en het was er te duur’, zegt Patrice Pagès over de wijngaarden die er werden bezichtigd. Médoc was in die jaren nog een ‘pays perdu’.

Patrice en Ghislain halen nu een produktie van 300.000 flessen per jaar. Ze stellen hun complexe, minerale wijnen voor tachtig procent samen met graves pyrénéennes, onder de bekende appellation Listrac-Médoc. Vijftig procent is voor de export, dertig voor particulieren. Als de ooms hun werkwijze moeten omschrijven noemen ze ‘nauwkeurigheid, kennis en passie’. Passie spat zeker af van Patrice, de oudere van de twee, die in modieus colbert druk met zijn handen gebaart, voortdurend van het ene been op het andere springt en snelle humor afwisselt met serieuze uitleg over zijn wijn. Ghislain, met ontspannen stoppel op de kaken, losse trui over de schouders en zijn handen in zijn zak, vult hem kalm aan. Deze broer heeft net de marathon van de Médoc achter de rug die elk jaar in september gehouden wordt en inmiddels 8000 deelnemers trekt. De route voert langs kastelen, door wijngaarden en over heuvels  en overal zijn wijnproeverijen, en wordt gegeten en gedanst. Ghislain heeft gewoon hardgelopen, zegt hij, en veegt zich met een vrolijk gebaar de herinnering van het zweet van het voorhoofd. Gaat dan tevreden in de weer met twijgen van wijnranken voor de barbecue waarop hij sappige côtes de boeuf zal grillen. Met als voorafje delicate streekspecialiteiten die door geluk flauw doen vallen. Witte garnalen, paling en een carpaccio van baars. En voor de sterke maag tripes, elegant in blokjes op stokjes maar toch tripes: ook een specialiteit van hier die de ooms smakelijk naar binnen werken, royaal weggespoeld met hun eigen wijnen, in gefilterd zonlicht onder de bomen voor hun landhuis. Over een paar weken begint de oogst, nu is er even tijd voor breed hedonisme. Ook voor een uitleg van Patrice in zijn smetteloze cave waar hij bezoekers met twinkelende ogen op hun kennis test. Er liggen wijnbladeren op de tonnen die als tafel dienen  – vertel nou maar eens, vraagt hij zijn bezoekers, welke wijnsoorten dat zijn. Om geamuseerd vast te stellen dat ook de echte wijnkenners in het gezelschap moeite hebben die vraag te beantwoorden.

‘Een van de beste locaties’

Dit deel van de Médoc ligt het verste van de oever van de Gironde en heeft een droger micro-klimaat. De naam ‘Listrac’ heeft als herkomst ‘lisière’, wat rand betekent en refereert aan de waterlijn die loopt door de wijngaarden van Fourcas Dupré. Een deel van de grond is klei- en kalkhoudend en daarop groeit de Merlot. In vooraanstaande wijngidsen werd al ruim een eeuw geleden genoteerd dat Listrac hoort tot de beste locaties van de Médoc. De wijnooms zelf noemen hun wijnen ‘verrukkelijk mineraal’: ‘Simpelweg onmisbaar om de Médoc te bevatten. Wijn van hier vult de wijn aan van Saint-Julien die délicieusement fruitig is en die van Margaux die délicieusement bloemig is’.  Patrice kleurt bijna van plezier als die middag, tijdens een boottocht over de brede Gironde naar het eilandje Padiras,  een jonge vuurtorenwachter de wijngaarden bezingt waarop hij vanaf zijn toren uitzicht heeft. De jonge Fransman droomt ook even hardop over Listrac-Médoc en noemt het wijnhuis van de producent, die hij zonder zich dit te realiseren tegenover zich heeft staan. Patrice zegt trots over zijn wijnhuis: ‘Dat is van mij’. De mond van de vuurtorenwachter valt in bewondering open.

Cave en winkel van Patrice en Ghislain Pagès zijn het hele jaar open voor het publiek; heel leuk is het bezoek aan hun 19e eeuwse wijnopslagplaats. Aan de rand van hun wijngaard verhuren ze een luxe gîte met zwembad en hypnotiserend uitzicht op de wijnranken.

 

Château Fourcas Dupré

Le Fourcas – 33480 Listrac-Médoc

www.fourcasdupre.com

www.mesvignes.com