NL
EN
DE
Wijn

De Romeinen zouden verantwoordelijk zijn voor de aanleg van de velewijngaarden in de Dordogne. Oorspronkelijk waren witte wijnen hethoofdproduct, denk hierbij aan de vermaarde appellations van Monbazillac (dessertwijn) en Saussignac (speciaal als aperitief en uitgelezen bij de foie gras). Tegenwoordig zijn er ook vele mooie rode wijnen te koop. De wijncultuur gaf de stad Bergerac een groot aanzien als het centrum van de Perigord Pourpre (paars). De streek is vernoemd naar de schil van de druif. En een zeer interessant wijngebied. Hierbij dient ook het gebied van de Pécharmant-wijnen
niet vergeten te mogen worden, ten oosten van Bergerac.
Een groot gedeelte van de wijncultuur in het departement is in de 19e-eeuw vernietigd door de druifluis. Rond Bergerac heeft men na deze plaag de wijnbouw weer opgepakt. Boeren in de rest van de Dordogne hebben nog wel een kleine wijngaard opgezet maar uitsluitend voor eigen gebruik, een simpele tafelwijn. De laatste jaren zijn er vooral jonge boeren die het vak van wijnboer weer hebben opgepakt. Zo is langs de oevers van de Céou een van de kleinste wijngaarden van Frankrijk te vinden (20 ha.). Boeren die met liefde voor het vak, binnen een coöperatie, een wijn van hoge kwaliteit produceren, de Vin de Domme.

Zowel rond Bergerac als in het Pécharmant-gebied zijn de kastelen en wijnhuizen te bezoeken, waar u tevens wijnen kunt proeven en kopen.

> Chateau Monbazillac