NL
EN
DE
Truffels uit de Dordogne

Beroemder dan de noten zijn de truffels uit de Dordogne.

Een vreemde ondergrondse zwam die voor een gewone liefhebber bijna niet meer te betalen is als mijn kijkt naar de kiloprijs. Ze worden dan ook wel het zwarte goud of de zwarte diamant genoemd. Gelukkig is door het gewicht van de truffel slechts een kleine hoeveelheid al voldoende. Dus ook de gewone liefhebber kan hier nog plezier aan beleven.


Het vreemde van de truffel door zijn ruwe knobbelige uiterlijk wordt nog verhoogd door zijn gitzwarte kleur. Ook als hij doormidden wordt gesneden blijft de kleur gitzwart. (een doormidden gesneden zwarte olijf is niet echt zwart)

Met een truffel of een stukje truffel wordt een maaltijd een feestmaal. De smaak is bijzonder doordringend maar juist deze smaak weet van het gewoonste eten een verfijnde maaltijd te maken. Maar natuurlijk worden truffels in de bijzondere maaltijden gebruikt.

Truffels worden gezocht met snuffelende varkens, die mits getraind hier dol op zijn en tegenwoordig getrainde honden. Meestal groeien ze onder eikenbomen. Toch is niet iedere eikenboom een truffelboom. Het lijkt wel of de truffel een willekeurige plaats uitzoekt.

Vers zjjn ze het lekkerste maar het aanbod in de oogstmaanden, november tot maart is beperkt. Meestal worden ze geconserveerd in ganzenvet of cognac of ingeblikt, een methode waarbij ze tot de helft inschrompelen.

De oogst is aanzienlijk verminderd na de beide wereldoorlogen. De geheime vindplaatsen en de juiste manier van grondonderhoud ging van vader op zoon. Deze geheimen zijn in beide oorlogen letterlijk meegegaan in het graf van de soldaten.

Kijk voor een kookles en truffel weekend eens bij chateau Les Merles .

Streekproducten:

Noten /
Walnoten

Wijn

Truffels

Foie gras