NL
EN
DE
Tips voor uw verblijf

De meeste Fransen spreken uitsluitend de franse taal en in de Dordogne spreken veel ouderen de streektaal, het patois. Als u de taal niet spreekt of zeer beperkt is het aan te bevelen om een boekje met de meest voorkomende zinnen mee te nemen. Hoe moeizaam ook het wordt zeer gewaardeerd als u moeite doet om u verstaanbaar te maken in het Frans. Als men te snel antwoordt, geef dit dan aan. Hier heeft men begrip voor.

Een goede kaart van Frankrijk brengt u in ieder geval tot de belangrijke plaatsen. Voor de kleine plaatsen en gehuchten is een detailkaart van de regio aan te raden.
In de Dordogne kan het in de zomermaanden zeer warm zijn. 30 graden of meer. Houdt hier rekening mee. Voldoende water drinken. Het water uit de kraan wordt afgeraden daar er vaak veel chloor inzit. Water is te koop in winkels. Eau de Source (bronwater) is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Merkloos water is goedkoop. Flessen van 1,5 liter.

Bij de grotere supermarkten hangen bij de ingang of uitgang tal van affiches met de activiteiten die op dat moment in de regio zijn georganiseerd. De dorpsfeesten (fête votive, fête patronale, fête locale), antiekmarkten (foire brocante), rommelmarkten (vide greniers), bijzondere markten bijvoorbeeld met oude ambachten, concerten, tentoonstellingen, viswedstrijden (concours de pêche), jeu de boules toernooien (concours de pétanque ouvert à tous, deelname voor iedereen, dus ook voor de recreatiebouler), en nog vele overige activiteiten.

Als u met jonge kinderen op vakantie gaat is het raadzaam om ze ’s middags, het heetste moment van de dag, te laten slapen. Het voordeel is dat ze ’s avonds langer aan activiteiten deel kunnen nemen, als de temperatuur wat lager is en het risico op verbranden kleiner is. Dit geeft voor iedereen een echt vakantiegevoel. Kinderen later naar bed en de ouders hebben tussen de middag een moment voor zichzelf.

Kanoën en kayakken. Reserveren is aan te bevelen alsmede het huren (soms gratis) van een ton die u aan boord meeneemt voor persoonlijke bezittingen en kleding, eten en drinken en natuurlijk eventueel afval wat u na afloop weggooit op een daarvoor bestemde plek. Neem de instructies die gegeven worden in u op. De verhuurder bepaalt met hoeveel personen men in een boot mag zitten (heeft te maken met het maximale gewicht per boot en de hoogte van het water) en draag een zwemvest (zit bij de huur van de boot inbegrepen en is verplicht) zeker voor kinderen, ook al kunnen ze zwemmen, bij het eventueel omslaan van de boot is een kind snel in paniek. Alles in het belang van een ieders veiligheid. Smeer u voldoende in en neem een T-shirt of blouse mee om aan te trekken en een petje of hoedje om op te zetten. U zult niet de eerste vakantieganger zijn die verbrand op het water of een zonnesteek oploopt.

Het bezoek van grotten vindt altijd plaats onder leiding van een gids. Tevens zijn er, zeker in het hoogseizoen wachttijden voor het bezoeken van een grot. Dit heeft te maken met het microklimaat in een grot. Door de warmte, licht en het verstoren van de luchtstromen worden de grotten bedreigd door algen- en mosvorming. Fotograferen, het meenemen van rugzakken of andere grote tassen, huisdieren, alsmede eten en achterlaten van afval is dan ook verboden. Zo ook het aanraken van de wanden en de druipstenen. Wat we u wel aanraden is het aantrekken van een trui, gezien de temperatuur in de grotten om dit natuurspektakel te gaan bekijken.