NL
EN
DE
Streekinformatie over de Dordogne

In het zuidwesten van Frankrijk ligt het op twee na grootste departement van Frankrijk, De Dordogne. De naam is ontleent aan de rivier de Dordogne die ontspringt in de Auvergne in het midden van Frankrijk uit de riviertjes de Dorde en de Dogne. Het departement Dordogne valt voor het grootste gedeelte samen met de oude provincie Perigord. De Perigord heeft zijn naam te danken aan de Gallische stam Petrocorii, keltisch voor “vier tekenen”. Als men het gebied op een kaart bekijkt lijkt het op het zwarte goud van de Perigord, De Truffel. Een culinair hoogtepunt.

Zo wordt het departement nog steeds verdeeld in de vier gebieden Perigord Vert, Perigord Blanc, Perigord Noir en Perigord Pourpre.

De Perigord Vert (groen) in het noorden met als centrum de stad Nontron. Zeer herkenbaar door de vele bosgebieden en het ongetemde landschap. Een ruig en afwisselend gebied bestaande uit bossen, heide en cultuurlandschap, met weinig bewoning. Hier kan men in alle rust ideaal kanovaren op de vele rivierstromen en paardrijden zonder de massale hoeveelheid toeristen op de Dordogne.
La Dronne, L’Isle en L’Auvézere zijn de voornaamste rivieren.

Perigord Blanc (wit) in het noordwesten met als centrum Perigueux, tevens de hoofdstad van het departement Dordogne. Het lijkt een soort van reusachtige open plek van kalkachtige krijtgrond temidden van grote bossen.
De Gallische stam Petrocorii vestigde zich aan de oever van de L’Isle, en heette in gallo-romeinse tijd Vesuna. Samen met Puy St-Front gebouwd rond een klooster aan de overzijde van de rivier, is in 1251 de stad Perigueux ontstaan. In 1790 werd de stad tot hoofdstad van het nieuwe departement gekozen.

Perigord Noir (zwart) in het oosten met als centrum Sarlat, wordt doormidden gesneden door de rivieren Dordogne en Vézere en dankt zijn naam aan de vele bossen met veel steeneiken met een dicht en donker blad.
Het is hét vakantiegebied bij uitstek. Met zijn vele grotten, abri-woningen, Middeleeuwse steden, kastelen. Er zijn trajecten langs de Dordogne waar twee kastelen tegelijk zien heel normaal is.

Perigord Pourpre (paars) in het zuidwesten met als centrum Bergerac. De streek is vernoemd naar de schil van de druif. Zeer bekend om zijn wijngebieden, die absoluut geen Bordeaux-wijnen genoemd mogen worden terwijl de wijngebieden aan elkaar grenzen. Toch is het een zeer interessant wijngebied.
De Romeinen zouden verantwoordelijk zijn voor de aanleg van de vele wijngaarden.
Oorspronkelijk waren witte wijnen het hoofdproduct, denk hierbij aan de vermaarde dessertwijn van Chateau Monbazillac, maar tegenwoordig zijn er vele mooie rode wijnen te koop. Hierbij dient ook het gebied van de Pécharmant-wijnen niet vergeten te mogen worden, ten oosten van Bergerac.

De rivier Dordogne was tot het begin van deze eeuw zeer belangrijk voor het vervoer van goederen per boot. Omdat grote gedeelten langs de rivier erg woest zijn, schitterende rotsformaties, werden de boten, la Gabare, op het eindpunt (Lalinde) uit elkaar gehaald en met paard en wagen terug gebracht naar het vertrekpunt rivier opwaarts. Dit is nu het gebied voor de kanovaarder.