NL
EN
DE
Sarlat

Sarlat, het centrum van de Perigord Noir. Ook wel de parel van de Perigord genoemd. Een absoluut toeristisch centrum. Oorspronkelijk een eenvoudige Gallo-Romeinse nederzetting, waar in de 9e-eeuw een benedictijner klooster werd gevestigd. Vanuit dit klooster heeft de stad zich ontwikkeld tot een welvarende stad in de Middeleeuwen.  De stad heeft tussen 1450 en 1500 een zeer welvarende periode doorgemaakt. Uit deze tijd dateren vele huizen in Sarlat. In de begin jaren van 1960 was Sarlat een vervallen stad. Dankzij de toen ingevoerde monumentenwet in Frankrijk is de stad op de urgentielijst geplaatst en in de loop van de afgelopen decennia gerestaureerd. De gehele binnenstad is een monument op zich.

Een kleine greep uit de bezienswaardigheden:

  • Vele huizen gebouwd in de 14e– t.m 18e-eeuw waaronder Hôtels (grote huizen, kleine paleizen) en vele vakwerkhuizen, kleine pleintjes en grote pleinen, poortgewelven en massieve eikenhouten deuren. Uw neus achterna gaan in de wirwar van  kleine straatjes is het advies.
  • Hôtel de Maleville, ontstaan uit drie Middeleeuwse huizen, in renaissancestijl waar het office du Tourisme is gevestigd.
  • Place de la Liberté, het plein midden in het centrum, schitterende gevels vele terrassen en van hieruit een keur aan ontdekkingen. Het is tevens het plein waar in de zomer het theaterfestival wordt gehouden.
  • Ancienne Église Ste.-Marie, een parochiekerk uit de 14e-15e-eeuw die gedeeltelijk is afgebroken, gelegen aan de Place de la Liberté.
  • Maison de la Boétie, begin 16e-eeuw gebouwd, geïnspireerd op de Italiaanse Renaissance,  door de vader van Etienne de la Boétie, politicus en schrijver en een groot burger van Sarlat.
  • Cathédrale St.-Sacerdos, tussen 1317 en 1790 een kathedraal met bisschoppelijke zetel. Zo druk als het centrum van Sarlat is, zo’n oase van rust en koelte vindt men in de kathedraal. Het gebied rond de kerk is interessant, de oude gebouwen tegenover de kerk en achter de kerk een kerkhof met grafstenen uit de 12e-15e-eeuw. Op de heuvel achter de kathedraal een fenomeen, Lanterne des Morts.
  • Lanterne des Morts, een kegelvormig gebouwde toren waarvan het doel niet duidelijk is. Wel heeft men ontdekt dat de benedenverdieping gediend heeft als dodenkapel.
  • Musée Aquarium, in verschillende aquaria o.a. de fauna van de Dordogne, en overige aanverwante onderwerpen.
  • Musée Automobile, hier vindt u de geschiedenis van met name de franse automobielen.