NL
EN
DE
Bergerac Dordogne

Bergerac in de Dordogne, het centrum van de Perigord Pourpre, en tot 1790 de hoofdstad van de Perigord. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was Bergerac een waar hugenotenbolwerk. Na de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 vluchtten vele hugenoten naar met name Nederland. Het was een echte handelsstad. Het vrachtverkeer over de Dordogne voor export maakte de stad voornaam, totdat het vervoer over het spoor en de weg in ontwikkeling kwam. Ook de wijncultuur gaf de stad een groot aanzien. Met name de witte wijnen van Chateau de Monbazillac waren beroemd. Tevens de Franse hoofdstad van de tabak. Natuurlijk is de stad ook bekend door het toneelstuk van Edmond Rostand (1897) over Cyrano de Bergerac(1620-1655). Een Parijzenaar die zich de titel van Heer van Bergerac toe-eigende.  Rond 14  juli wordt er jaarlijks de Table de Cyrano georganiseerd, het feest gewijd aan alle heerlijkheden uit de Perigord en rond 15 augustus het feest van Roxane, en u begrijpt wel dat dit ook uitsluitend om heerlijk eten gaat. Bekend als halteplaats voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het bijzondere is, dat in tegenstelling tot de meeste grote steden, Bergerac geen imponerende kerk of kasteel heeft. Toch is Bergerac absoluut de moeite waard om te bezoeken. Het is een vrolijke stad, veel bloemen en mooie winkels gevestigd in oude panden. Oude straatjes alsof men in een openluchtmuseum rondloopt.

  • Musée d’Art Sacré, vol religieuse stukken.
  • Musée du Vin, de la Batellerie et de la Tonnellerie, een uitleg over de tonnenmakerij voor de wijnen uit de regio, het transport via de rivier met de zogenaamde gaberes (boten die de rivier afzakten en uit elkaar werden genomen om per paard en wagen weer stroomopwaarts gebracht te worden)  en een impressie over de historie van de wijnbouw in het gebied.
  • Cloître, Convent des Récollets,een voormalig klooster dat nu dient als bijeenkomstplaats van de Consuls de la Vinée. Het complex heeft een binnenhof omsloten met galerijen uit de 16e– en 18e-eeuw. Een feestzaal met een schitterend uitzicht op Chateau de Monbazillac en een Salle de Dégustation (proeflokaal) alsmede een oenologisch laboratorium. Na de rondleiding volgt een vrijblijvende proeverij in het Maison des Vins.
  • Maison des Vins, in een 12e-eeuws gebouw gevestigd met uitzicht op de heuvels van Monbazillac. waar tevens  uitleg over en koop van Bergerac-wijnen mogelijk is.
  • Musée du Tabac, gevestigd in Maison Peyrarède. De geschiedenis rond het roken (grote pijpencollectie), foto’s en prenten, uitleg rond de teelt, handel en gebruik en in de tuin meer dan 1100 verschillende tabaksplanten. De meest bijzondere tekst in het museum is wel het bord met de tekst “Défense de fumer” oftewel verboden te roken. En dit is serieus.
  • Église Notre-Dame, de ranke spits van de toren is al ver buiten Bergerac te zien. Gebouwd in neogotische stijl.