NL
EN
DE
Natur

De natuur in de Dordogne, voor de wandelaar en de tuinliefhebber

In de Dordogne is er werkelijk voor elk wat wils. Schitterende uitzichten. Bij helder weer is het zicht bijna onbeperkt qua afstand.

Vanuit vele dorpen zijn vanaf “Le Bourg” (het centrum van een dorp, dorpsplein) verschillende  wandelroutes uitgezet over verschillende afstanden. Door bossen, open velden, over heuvels en door dalen en bij de langere wandelroutes naar de aangrenzende dorpen waar eventueel weer een andere route kan worden opgepakt.

Iedere route vanaf Le Bourg is zodanig uitgezet dat men altijd op het beginpunt terug komt. De routes zijn meestal vrij te belopen, zonder inschrijving of melding vooraf. Aan het begin/eindpunt staat meestal een grote kaart waarop de verschillende routes staan afgebeeld. Iedere lengte heeft zijn eigen kleur. Vanaf bepaalde plaatsen is het zelfs mogelijk om een ezel of paard te huren die meeloopt om bagage of jonge kinderen op zijn rug mee te nemen.

Ook de tuinen zijn zeer de moeite waard. Schitterende kasteeltuinen, aangelegd door o.a. de tuinarchitecten van Versailles. Ook steeds meer particulieren stellen hun tuinen open voor de toeristen. Van bijzondere aanleg, wilde tuin tot een indruk van wat mogelijk is op de vaak schaarse grond tegen de heuvels op.

Ook per fiets valt er veel te zien. Eén waarschuwing kan ik u mee geven. Vals plat is niet ongewoon in de Dordogne en zeker op de doorgaande wegen is voorzichtigheid geboden. (Fietspaden langs de
wegen is een uitzondering).